Decembermaand is feestmaand!
Door: Esther
Blijf op de hoogte en volg Esther
01 Januari 2010 | Suriname, Paramaribo
Nu is de decembermaand is afgelopen kan ik alleen maar zeggen; “als je de Surinaamse feesten in december hebt meegemaakt wil je geen oud en nieuw meer in Nederland vieren.”
Eerste kerstdag hebben we rustig aangedaan thuis, in de avond heeft een ieder een gang gemaakt voor het eten, dus we hebben heerlijk gegeten! ’s Avonds zijn we nog naar de stad gegaan om wat te gaan drinken.
Tweede kerstdag hebben we lekker ontbeten.. en zijn we naar White Beach gegaan. Dat is een aangelegd strand ongeveer drie kwartier bij Paramaribo vandaan. Dus we hebben de hele middag lekker relaxed in de snikhete zon gelegen, en af en toe gekoeld in de Surinamerivier. In de avond hebben we met andere meiden afgesproken om te gaan eten bij T Vat. Voor 30 SRD een kerstdiner gehad (7,50 euro) maar de vegetarische maaltijd moet je daar nooit nemen! De avond hebben we afgesloten door te gaan dansen in Sza Sza Szu.
Vanaf de kerstperiode is er elke avond wel een feest in de stad, in meerdere clubs. Dancing dancing dancing… all week long! Ook hoor je vanaf kerst elke dag vuurwerk, op 30 december lijkt het al Nieuwjaar, en nu zijn ze nog steeds bezig hoor ik op mijn kamertje. Ik heb nog nooit zoveel vuurwerk gehoord en gezien als hier. Maar dinsdag zijn we gaan stappen.. woensdag ook.. en donderdag oudjaarsdag. Dinsdag ben ik naar Shakerz gegaan, en het bleek dat Doutzen Kroes daar ook was! De ruimte was niet eens zo heel groot en wij hadden haar gewoon gemist, en ik hoorde dat iedereen zo’n beetje met haar op de foto is gegaan, too bad. Misschien gaan we haar zaterdag in Starz zien want ze de vriendin van een DJ of course.
Oudjaarsdag is een hele happening! Ik raad iedereen aan om dit in ieder geval één keer te hebben meegemaakt in Suriname. Om 12 uur in de middag waren we in de stad want dan beginnen de pagara’s. Overal in de stad liggen meters lange knallen klaar om afgestoken te worden, ze hangen ook in de lucht. Wij waren te vinden in de Domineestraat, waar zo’n beetje iedereen dan staat. Superdruk, lopen gaat lastig door de menigte heen, en het is een must om een doekje mee te nemen voor je mond want het staat helemaal blank van de rook. Dus de één na de andere pagara wordt na 12’en afgestoken in de straten. Hele happening om mee te maken, er stond zelfs een balkon in brand door het vuurwerk. (toevallig was ik filmpje aant maken) Was even schrikken want er sprongen ook mensen van de zijkanten af maar dat is gelukkig wel goed afgelopen verder.
Om half 2 waren we voor de Galaxy.. waar om 2 uur een grote feestwagen gaat staan. Op deze wagen staan allerlei mensen, waaronder artiesten, we hebben ook Sisco gezien, van de Thong Song!
In de straat kan je gratis eten en drinken halen, de mixjes met borgoe gingen er goed in.. gecombineerd met water ;) We hebben de hele middag staan dansen in de zon. Vervolgens zijn we naar de Mac gelopen om een McChicken menu te verorberen. Thuis even opfrissen en douchen.. weer naar de stad en om 23.00 waren we thuis. Om 24.00 zijn de straten leeg want alle Surinamers zijn dan standaard thuis, dat is gewoon traditie. Om 24.00 uur hebben we bij het stagehuis het nieuwe jaar ingeluid met champagne en naar vuurwerk gekeken, ‘s Nachts geweest in Havana en Sza Sza Szu, maar we waren allemaal zooo moe, dus om 05.00 sliep ik en heb vandaag de hele dag in mn bed gelegen tot etenstijd. Had ik blijkbaar even nodig, morgen ga ik natuurlijk weet uit :)
Dus lieve mensen... steun de Esther Foundation zodat ik volgend jaar geld heb om in december naar Suriname te komen!! ;)
(04-01.. kleine update)
Doutzen was zaterdag inderdaad in Shakerzz!! En zij en Sunnary James zijn een cute couple to see. Heb een metertje bij haar vandaan gestaan en zag t zweet op dr rug staan haha. Ze is heel leuk in het echt en nog even mooi als op foto's. And guess what?! Ze danst gewoon op simpele teenslippers. Hoe normaal kan een internationaal topmodel zich voordoen?! :)
02 Januari 2010 - 09:06
Ricardo:
Hey Esther !!!
Ik ben zo maar een lezer van je site.
Ben zelf in Suriname geboren en woon in Nederland.
Wat fijn dat je je erg vermaak in Suriname.Dat wil zeggen dat je je daar erg thuis voelt.Heel goed !!!Nou zet het voort en Suriname is ook van jou. -
04 Januari 2010 - 16:54
Justine:
Yep ik lees het al, je hebt meer een feest stage, en als kleine bijkomstigheid leer je ook nog wat ..je bent jong en je wilt wat.
Of die papa dat nou zo leuk vind, zijn kleine meisje ...eheheheheheh.
Geniet er van.
Seeyou
Justine -
05 Januari 2010 - 11:05
Billy:
Hey Esther, Een heel goed 2010 toegewenst van mij. Je vermaakt je daar kostelijk, had ik ook niet anders verwacht van je. Leuk om te horen joh, wat je schrijft enzo. Het gaat je goed daar. Veel suc6 verder en zet hem op hé.